Az egyik legismertebb magyar étel a lecsó, amely tökéletesen kifejezi a magyar konyhát és annak jellegzetes alapanyagait, közben pedig szinte mindenki úgy variálja ahogyan akarja. Van, aki esküszik a szalonnára, van aki inkább kolbász párti. Ha a húst elhagyjuk akkor megjelenhet a rizs, esetleg a galuska és persze az alapanyagokat is variálhatjuk a paprika, hagyma, paradicsom hármas kiegészíthető cukkínivel, tökkel vagy akár gombával is. A másik nagy kérdés, hogy tegyünk-e hozzá fűszerpaprikát vagy sem, illetve vérre menő harcok folynak a csípős, méreg erős vagy a nem csípős verziók között. A tálalás szintén egy megosztó kérdéskör, hiszen találhatunk itt tojásos verziót, van aki a csak maga a lecsó tálalásra esküszik és Magyarország bizonyos régióiban elképzelhetetlen a lecsó tejföl nélkül.

Persze ha már a grillben készítjük, egy kis füstölőfával még pikánsabbá tehetjük, vagy akár grillezhetünk mellé néhány szelet húst is.

Az én kedvenc verzióm arányai:

60 dkg hagyma

70 dkg paradicsom

1,2 kg paprika 80 dkg erős, 40 dkg édes)

20 dkg kolozsvári szalonna

pirospaprika, fokhagyma, só és bors a fűszerezése

Miután a szalonnát lepirítottam, a félfőre vágott hagymát hozzáadom és üvegesre párolom. Ezután sózom, borsozom és zúzott fokhagymát adok hozzá és beleteszem a meghámozott paradicsomot. Amikor a paradicsom nagyjából összeesett, adom hozzá a nagyobb darabokra vágott paprikát, amit addig párolok, hogy még roppanós maradjon.

Megosztom