Együnk több fogást!

Hogyan is építsünk fel megfelelően egy étkezést?! Persze most nem egy gyors munkahelyi ebédre vagy egy üzleti tárgyalásra gondolok, ahol az ételek amúgy is csak mellékszereplők.
De amikor a barátokat, a családot látjuk vendégül, akkor érdemes bizonyos szempontokat figyelembe vennünk. Milyen legyen egy „ünnepi” ebéd vagy vacsora?!
Szerintem az ideális felépítés legalább 4 fogással kezdődik. Persze nem kell senkinek megijednie, hiszen nem hosszan készülő nehéz ételekre kell gondolnunk, amikor az étkezés végén szinte fel sem bírunk állni. Ideális, ha előkészítjük a gyomrunkat egy hideg előétellel, ami könnyű, nem megterhelő, szinte csak arra szolgál, hogy még jobban meghozza az étvágyunkat. A magyar étkezési kultúrában fontos szerepet tölt be a leves, ezért javaslom ezt a második fogásnak. A levesünk elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy milyen főfogással készülünk és érdemes a szezonalitást is szem előtt tartani. Amennyiben a főételünk nehezebb húst vagy köretet tartalmaz, érdemes egy könnyű, egyszerű, nem túl fűszeres levest készítenünk, míg ha a főételünk könnyebb fogás, akkor nyugodtan tervezhetünk egy tartalmasabb, összetett levessel. A magyar gasztronómia dúskál a már-már egytálételnek is felfogható levesekben.

Végül az utolsó fogás a hab a tortán! Miért is fontos?! Gondolhatnánk, hogy már mindenki jóllakott, de ennek ellenére nem érdemes kihagynunk, mert minden étkezésre felteszi a koronát egy tökéletesen megkomponált desszert. Talán itt még fontosabb szempont a szezonalitás, hiszen nyáron senki nem örülne egy forró, laktató desszertnek, vagy télen egy fagyinak.
A fogások számának növelésével szélesebb körű betekintést nyújthatunk saját kreativitásunkba és megismertethetjük barátainkkal vagy családunkkal jártasságunkat a konyhaművészetben. Azonban egy dologra nagyon kell figyelnünk, mégpedig hogy a fogások számával fordítottan arányosak legyenek az adagok!