Amikor beköszöntenek a hidegebb idők, mindenhol megjelenik a sütőtök, ami az időszak joker alapanyaga. Szerencsére már rengeteg féle kapható, így mindenki megtalálja a kedvére valót. Én speciel kizárólag a hokkaido tököt vagyok képes megenni, aminek gesztenyére emlékeztető íze van. A többi verziót kifejezetten nem szeretem.
De mégis egy gyors körkép, hogy mit is tudunk beszerezni. A klasszikus nagy méretű szürkés héjú, ami sokáig az egyetlen Magyarországon kapható verzió volt. Sokkal kisebb testvére a muskotály tök, ami formájában és megjelenésében hasonló, de sokkal kisebb és az íze is édesebb. Talán mostanában a legelterjedtebb a kanadai sütőtök és ahogy már említettem a hokkaido tök.
De miért is nevezem szuper alapanyagnak?
Elkészíthetjük főzve, sütve grillezve. Ha pedig a felhasználását tekintjük készíthetünk belőle leveseket, köreteket akár püré akár párolt vagy grillezett tök formájában és még édességet is süthetünk belőle.