A nemzet aranyai

„A nemzet aranyai” című mozifilm hősei azok a vízilabda legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. Ez alatt a 12 év alatt többek között Benedek, Kásás, Kiss, Szécsi, Biros, Molnár nevével fémjelzett csapat három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. Hatan bekerültek a nemzetközi Hírességek Csarnokába is. 

Athén, 2004. augusztus 29. Az olimpiai bajnok magyar válogatott tagjai ünnepelnek a férfi vízilabdatorna eredményhirdetésén a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Áll: Steinmetz Ádám, Kásás Tamás, Vári Attila, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Gergely István, dr. Molnár Tamás, Biros Péter. Guggol: Varga Tamás, Madaras Norbert, Kemény Dénes szövetségi kapitány, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán. A magyarok 8:7 arányban nyertek a Szerbia és Montenegró ellen a döntőben. MTI Fotó: Illyés Tibor

„Vidám hangvételű, pörgős, szellemes, ugyanakkor drámai elemekkel, érzelemdús jelenetekkel tarkított filmet készítettünk. Egy uszodai hangulatú, mostani trendeknek megfelelő moziélményt, ahol a nézők újra végigizgulhatják többek között az athéni olimpiai döntőt. Ez a miliő filmszínházi arénahangulatot teremt, olyan atmoszférát, amiben a közönség ismét átélheti az egykori sikereket. Célunk, hogy a játékosok szemén keresztül láttassuk a sporttörténelmi pillanatok mellett az érmek mögött rejlő rengeteg személyes küzdelmet, kulisszatitkot. Mosolyt és könnyeket fakasztani, legyen szó egy-egy emlékezetes döntőről… és persze Tiborról” – mondta Zákonyi S. Tamás, a film rendező-producere.

Zákonyi S. Tamás

Nem egyszereplős sportfilmről, hanem egy csapatot bemutató moziról van szó, ahol minden egyes csapattag egyenrangú. Sikerük titka tehetségük mellett az egyéniségek találkozásából fakad.

Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok osztotta meg érzéseit, gondolatait a filmmel kapcsolatban. „Az egész sportolói karrierem, életem lényege, benne foglaltatik a filmben. Gyermekkori álmom teljesedett be 2000-ben, Sydneyben, a megnyert olimpiai arannyal. A duplázásról, még csak nem is álmodtam. A mondanivaló, a vezérfonal, a csapat ereje, jól érzékelhető. Példamutatás a jövő vízilabdásainak, sportolóinak. A kortársaink, vagy akik minket végig kísértek, velünk voltak, de azok is, akik ezt a küzdelmet, ezt a sikert nem élték át, óriási erőt tudnak meríteni a saját életükben. Számunkra pedig, az elért sporttörténeti jelentőségű diadaljainknak örök emléket állít.”

Fodor Rajmund

A nemzet aranyaiban a vízilabdások szereplőkké válnak, mégsem szerepet játszanak. Történeteiket maga az élet írta, de ők alakították. Benedek Tibor, Kásás Tamás, dr. Kiss Gergely, Biros Péter, dr. Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Fodor Rajmund, Vári Attila, dr. Steinmetz Barnabás, Madaras Norbert, Varga Tamás, Gergely István, Kósz Zoltán, Varga Zsolt, Märcz Tamás, Székely Bulcsú, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor vagy dr. Steinmetz Ádám és persze dr. Kemény Dénes mind-mind szerepelnek a filmben.

Megosztom