A dobálás művészete

Izgalom, feszültség, folyamatos üdvrivalgás, őrült hangulat és fanatikus szurkolók jellemezték az MVM Dome-ban megrendezett Hungarian Darts Show-t, amelyen többek közt a sportág élő klasszikusai, mint Taylor, van Gerwen, van Barneveld és Gerwin Price játszottak páros viadalokat magyar partnereikkel. A belvárosi Vision hotelben egy nappal korábban tartott sajtótájékoztatón Russ Bray, a rendezvény „hangja” bemelegítésképpen megrezegtette a környező ablakokat ikonikus, 7 másodperces 180-as, azaz „vááánhánridenééééjti” üvöltésével, alátámasztva, amit Takács Péter, a Darts Event Kft. ügyvezetője, az esemény főszervezője már előre jelzett: „Ez egy fergeteges buli lesz!”

A főszervező nem túlzott, óriási bulihangulat jellemezte a Hungarian Darts Show-t, ahol többek közt Phil Taylor, a sportág 16x-os világbajnoka és legnagyobb élő legendája (aki életében eddig mintegy 3 milliárd forintnyi nyereményt nyilazott össze magának) Kiss Gergely 3x-os olimpiai bajnok vízilabdázónkkal állt a tábla elé. Raymond van Barneveld 5x-ös darts világbajnok Torghelle Sándor focistával az oldalán nyerte meg a páros döntőt, sőt egyéniben is diadalmaskodott honfitársa, Michael van Gerwen ellen.

De honnan ered az az amatőrök számára is nyitott profi sport, amelynek rendezvényeire élőben ezrek, a tévén keresztül milliók kíváncsiak, és további tízmilliók játsszák azt világszerte otthon és pubokban? A modern Darts pont a Millennium évében, 1896-ban született meg egy angol ácsmesternek, Brian Gamlinnak köszönhetően, ő találta ki ugyanis a darts táblák számozási rendjét, ám a játék története egészen a XIV. századi Angliába nyúlik vissza. Angol katonák két csata között, unaloműzésképpen dárdahegyek célba dobálásával ütötték el az időt. Az első céltáblák farönkök voltak, az évgyűrűik pedig a célkörök.

A darts egyszerűsége hamar népszerűvé tette a játékot, így az gyorsan terjedt, és nem csak a köznép, de a nemesség körében is. Utóbbira magyarázatot lehet, hogy állítólag VIII. Henrik szenvedélyes darts játékos volt, sőt szívesen használta a számára Boleyn Anna által készíttetett, egyedileg díszített nyílszettet, a királyi példát pedig a nemeseknek illett követniük.

A XIX. századra a játéknak sok változata alakult ki, egységes szabályok nélkül. Éppen ezért volt jelentősége Gamlin számozási rendszerének, amely lehetővé tette, hogy a játékból valódi sport legyen. Bár a számozás első pillantásra véletlenszerűnek tűnik, korántsem az, sőt egyszerűen zseniális. A sorban egymás után következő számokat ugyanis a táblán egymástól a lehető legtávolabb helyezte el, amivel szinte kizárta a játékból a szerencsefaktort.

A dartsot ennek ellenére még a XX. század elején is szerencsejátékként kezelték. Olyannyira, hogy 1908-ban Leeds városa bíróság elé idézte egy helyi kocsma tulajdonosát, mert a vendégei tiltott szerencsejátékot játszottak a kocsmájában. A törvény emberei azt állították, véletlenszerű, hol találják el a táblát a nyilak, ezért a darts szerencsejáték.

A kocsma tulajdonosának koronatanúja az egyik törzsvendége, William „Nagyláb” Annakin volt, aki nyilakkal és egy darts táblával a hóna alatt érkezett a bíróságra, és három egymást követő 20-as dobásával bizonyította, hogy az eredmény nem a szerencsén múlik. Mikor a bíróság írnoka megpróbálta utána csinálni, három dobásból mindössze egyszer találta el a táblát.

A látottak hatására a bíróság felmentette a kocsma tulajdonosát, és a darts mint sport hivatalossá válhatott. Érdekes módon a II. világháború segített abban, hogy ez az addig angol sport nemzetközivé váljon: a brit és amerikai katonák együtt harcoltak a fronton, és pihenőidőben a jenkik szívesen csatlakoztak az angol bajtársaik „játékához”. A darts hamar népszerű lett a körükben, és a háború utáni években előbb Amerika-, majd világszerte egyre több helyen, egyre több pubban jelent meg a játék.

Most, 2022-ben már közel ötvenmillióan űzik ezt a sportot kedvtelésből, az idei PDC Darts döntő közvetítését másfél millió ember követte élőben, a győztesek pedig több mint egymilliárd forintnak megfelelő pénzdíjon osztozhattak. Nos, az a hétszáz éve elhajított dárdahegy jó messzire repült…

Bogdán Richárd

Megosztom