Mbappé világcsúcs

Még május közepén is teljesen egyértelműnek tetszett a helyzet: a franciák beletörődni látszottak elvesztésébe, a Real Madrid háza táján pedig kész tényként kezelték, hogy a Paris Saint-Germain világsztárja, Kylian Mbappé az új idénytől már a spanyol fővárosban folytatja futballpályafutását. Aztán néhány nap elmúltával robbant a hírbomba: a válogatottal világbajnok 23 éves csatárklasszis meggondolta magát, és bár a madridi királyi gárdához valóban elígérkezett, végül úgy döntött: mégis marad odahaza, a PSG-nél. Persze egy vagyonért…

Azt előrebocsáthatjuk, hogy bár 2022-nek még több mint a fele hátravan, az esztendő – sőt, meglehet, hogy az évtized – futballüzlete már megköttetett. A dolog természeténél fogva ellenőrzött adataink nincsenek, a jól értesült sajtó, leginkább a párizsi klubhoz legközelebb álló média nagyon is hihetőnek tekinthető információkkal szolgált a jelen és a jövő egyik legígéretesebb labdarúgójának „visszafordulatos” bizniszéről. Merthogy kevésbé sportágtörténeti, és sokkal inkább kereskedelmi ügylet végeredményeként született meg a megállapodás, amelynek értelmében Mbappé az arab kézben levő párizsi futballóriás alkalmazottja marad egészen 2025 júniusáig, kikosarazva az amúgy az elcsábítására a PSG-éhez hasonlóan gigantikus pénzeket áldozni kész madridi klubot.

A bajnoki címét megvédő francia alakulat katari vezetése valószínűleg kezdettől tisztában volt vele, hogy Mbappé megtartásához a lehető legmélyebben kell zsebbe nyúlni, különben a vetélytárs – amely éppen május utolsó szombatján jutott fel újfent a sportági csúcsra a Bajnokok Ligája megnyerésével – elorozza tőlük a világfoci jelenlegi egyik, ha nem a legjobb támadójátékosát. A kuvaiti olajmágnások, élükön Nasszer al-Kelaifi klubelnökkel belátták, hogy a csapathoz mindmáig világrekordot jelentő summáért, 222 millió euróért szerződtetett és jelenleg is csúcsgázsit kapó Neymar mellé fel kell zárkóztatni, sőt a dél-amerikai sztár elé helyezni Mbappét, különben elkerülhetetlen a válás. Az ifjú csatár szerződéshosszabbítása fejében 300 millió eurós aláírási pénzt vett fel, idényenként pedig 100 millióra rúgó fizetésről szóló bérmegállapodást kötött. Ez utóbbi heti 1,9 millió eurós bért biztosít számára.

Hogy a világ egyik legjobb labdarúgója a futballtörténelem legnagyobb összegű kontraktusát megköthette, ahhoz bizony nagyon kellett Mbappé mamája is. Nem édesanyai, hanem menedzseri minőségében. Merthogy az anyuka, az algériai születésű Fayza Lamari kezeli fia pénzügyeit, de sokan neki tulajdonítják azt is, hogy – már ha igaz – kijárt mást is Kyliannak a horribilis maradási összeg kialkudása mellett. Jelesül a sejkék belementek, hogy a játékos beleszólhasson a klub belügyeibe, így abba, hogy ki legyen a PSG vezetőedzője, sportigazgatója, jóváhagyása kell az új átigazolásokhoz, s egyáltalán: ő dönti el, ki játsszon a keretből…

Mbappé a teljhatalmát feltételező találgatásokra reagálva azt mondta: az egész nem igaz, azt viszont elismerte, hogy a kasszakulcs a mamánál van.

„Nem fogom befolyásolni az eladásokat és az igazolásokat, ez nem az én dolgom – cáfolt a játékos. – Futballista maradok, továbbra is tagja egy közösségnek, és nem akarok, nem is fogok túllépni ezen a szerepkörön. Hogy a pénz miatt maradtam volna Párizsban? A feltételezés elkeserít, mert amióta futballista vagyok, mindenkinek érzékelnie kell, hogy imádok játszani. Mindig a meccsekről, a trófeákról, a szakmáról beszélek, sohasem a pénzről. A pénzügyek az ügyvédemre tartoznak, meg az édesanyámra. Természetesen figyelem a bankszámlámat, látom, amikor megérkezik a pénz, de ennyi. Azért vagyok Párizsban, hogy megnyerjem, amit lehet, hogy bizonyítsam, én vagyok a legjobb, és hogy boldogan éljek. Most úgy érzem, boldog vagyok.”

Megosztom