Egy új energiakorszak küszöbén

Hogyan alakul át a szemünk előtt az energiaipar, amelyről eddig azt hittük, ismerjük.

Az energiaszektor jelenlegi kihívásairól és átalakulásáról kérdeztük Szépfy Mártont, a MET Csoport magyarországi kereskedelemért felelős igazgatóját.

„A most rövid távúnak tűnő lépések meghatározhatják az érintett iparágak és vállalatok hosszú távú fennmaradását.”

Az elmúlt hónapokban elszabadult energiaárak, a termelési kiesések egy hirtelen eseményből erednek vagy hosszabb folyamat következményei?

Az energiapiacokon most a perfect storm („tökéletes vihar”) jelenségének kibontakozását látjuk, ami akkor fordul elő, ha több különböző, de önmagában is jelentős tényező egyszerre válik kritikussá. Az energia világában ennek kialakulásához járult hozzá többek között a termelés nagy lendületű újraindulása a covid-19 miatti lezárások után, vagy például a hideg évszak tavaszra húzódása és ennek hatása az energiafelhasználásra. Ezek a mozgó elemek külön-külön is befolyásolják az energiaárakat, azonban más tényezőkkel összekapcsolódva az elmúlt 9-12 hónap során fokozatosan erősödő hatást fejtettek ki, ami idén őszre alakított ki egy rendkívül magas árkörnyezetet.

Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése és egyes árucikkek átmeneti vagy részleges hiánya a mindennapokban is érzékelhetővé teszi a most zajló eseményeket, de milyen közép vagy hosszú távú hatásai lehetnek a gazdaság szereplőire a jelenlegi energiaválságnak?

Elsősorban az energiaintenzív iparágak nézhetnek szembe komoly kérdésekkel a következő hónapok során és véleményem szerint fel fog értékelődni a felhasználó és a kereskedő közötti együttműködés, hiszen együtt, közösen kell megtalálják a választ a jelenlegi válság kihívásaira. Ezek a most rövid távúnak tűnő lépések meghatározhatják az érintett iparágak és vállalatok hosszú távú fennmaradását is. A mindennapok szintjén biztosan fogunk szembesülni átmeneti nehézségekkel és hiányokkal, de a piac minden szereplője azon dolgozik, hogy konszolidálódjanak a viszonyok. Azt azonban biztosan kijelenthetjük, hogy egy ideig még nem fog visszatérni a piac a korábbi árszintekre.

Hogyan lehet a vállalkozások és a lakossági felhasználók szintjén kezelni az árrobbanást, mennyire leszünk elszenvedői vagy aktív alakítói a történéseknek?

A lakossági fogyasztók védelme minden esetben elsődleges, ezt biztosítja a jelenleg is hatályos szabályozás és egyetemes szolgáltatási rendszer. A vállalati fogyasztók, kis- és középvállalkozások és a nagy ipari, mezőgazdasági termelő vállalatok esetében azonban nagyon sok múlik a felhasználók tudatos hozzáállásán. Az energiabeszerzés sokkal több figyelmet és fókuszt fog kívánni a vállalatvezetők oldaláról a jövőben és a beszerzett mennyiség mellett fontos szerepe lesz az időzítésnek, a várható fogyasztás minél pontosabb előrejelzésének és annak, hogy olyan megbízható, ellátásbiztonságot nyújtó partnert válasszanak a folyamat során, aki a várható kockázatokat ellátási és pénzügyi oldalon is felkészülten és stabil tudással, háttérrel kezeli.

MILYEN TÉNYEZŐK JÁRULTAK HOZZÁ AZ ENERGIAIPAR „TÖKÉLETES VIHARÁNAK” KIALAKULÁSÁHOZ?

COVID UTÁNI GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS EURÓPÁBAN ÉS ÁZSIÁBAN

A világjárvány gazdasági következményei a kezdeti sokkszerű hatások és gazdasági leállás után az egymást követő pandémiás hullámok ellenére is jelentős fellendülést hoztak, amelyek a lent részletezett tényezőkkel összekapcsolódva rekordmértékű és rendkívül volatilis energiapiaci árkörnyezetet alakítottak ki.

IDŐJÁRÁS

Az ázsiai térség energiaigényét jelentősen növelte 2020 kivételesen hideg tele, míg az európai kontinensen 2021 tavaszára húzódott a hideg évszak, így alacsony tárolói szintekkel indult a nyár és az ősz elejére sem emelkedtek jelentősen az európai tárolói készletek. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a korábban Európa felé érkező amerikai LNG-szállítmányokat is Ázsia felé irányították az egyre növekvő termelési lendület miatt. Az idei téli időjárás ismét komoly hatással lehet az energiaárak alakulására.

EURÓPAI FORRÁSHIÁNY

Az európai klímavédelmi irányelvek keretében kitűzött cél a gazdasági szereplők szén-dixoid (CO2) kibocsátásának csökkentése. Az egyes országok és vállalatok szintjén meghatározott CO2 kvóták kereskedelmére külön piac jött létre, amelyen a szén-dioxid kibocsátási kvóták értéke erős változékonyságot mutat, és ezáltal egyre nagyobb befolyása van az energiahordozók árszintjének alakulásában.

EURÓPAI UNIÓS KLÍMAVÉDELMI TÖREKVÉSEK

A megújuló forrásból származó energia termelését számos EU irányelv támogatja, miközben a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésébe kevesebb tőke áramlott. Az idei évben a megújuló energiatermelés azonban elmaradt a tervezettől (Európában például jóval kevesebb szél fújt), így elkerülhetetlenül szükség volt a gázzal működő erőművek fokozott igénybevételére.

ÁLTALÁNOS ENERGIAVÁLSÁG

A fenti tényezők minden energiahordozó piacán, így a CO2 kvóta kereskedelmében, a kőolaj, a villamosenergia és a szén árában is emelkedést hoztak, ezzel a földgáz árát is eddig nem ismert meredek növekedési pályára sodorták.

Megosztom