Hosszú utat jártak be a női jogok, mire a feministák és szüfrazsettek küzdelmeinek köszönhetően a világ jelentős részén elismerték: a gyengébbnek hitt nem legfeljebb gyengédebb. A szerepek sokat változtak, és ma már sokfélék lehetnek, az viszont nem változott, hogy a nőiséget megélni jó dolog. Pillanatokban, amikor egy szép új ruha széle lebben, vagy szerepekben – például társként vagy anyaként. De milyen nőnek lenni egy férfiasnak hitt iparágban, mint az energetika? Ahogy a nagyszüleink kérdezték volna: való ez egy leánynak?

Kocsis Anna:

„Néha meglepő feladatokkal találom szemben magam: például a naperőműben legelő juhok vízszükségletének számítása és az ezt ellátó kút fúrásának megszervezése, engedélyeztetése.”

Az energetikában az fogott meg, hogy komplex terület. Műszaki tudás mellett szükség van gazdasági ismeretekre, de emellett országos, sőt inkább világszinten kell átlátni és érteni a folyamatokat, trendeket. Látva a klímaváltozás egyre ijesztőbb hatásait, nekem az is fontos, hogy tegyek a környezet védelméért, és olyan szerencsés vagyok, hogy megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek építésével ezt napi 8 órában, a munkám részeként tehetem.

A feladataim éven belül időszakosan változnak, mert a kivitelezések tavasszal kezdődnek, és általában ősz végéig tartanak. A téli időszak főleg irodai munkavégzéssel telik, de ahogy kitavaszodik, kezdődnek az építkezések: egyre többet mehetünk terepre. Izgalmas látni, ahogy az engedélyekből üzemelő erőmű jön létre, ami zöldenergiával látja el a lakosságot és az ipari fogyasztókat.

Novák Fanni:

„Volt egy időszak, amikor úgy képzeltem, hogy hivatásos teniszező leszek, de viszonylag gyorsan rájöttem, hogy az egyetem és vállalati szféra való inkább nekem.”

Gyerekkoromtól kezdve teniszeztem, tizenévesen már versenyző lettem. Az energiát, amit a teniszsportba fektettem, szerencsére tudtam kamatoztatni a tanulmányaimban, mert ösztöndíjat kaptam egy amerikai egyetemre, ahol pénzügyeket tanultam, főként befektetői, elemzői fókusszal.

Ma a MET megújulóenergia-részlegén a szél- és naperőművek kezdeti elemzését végzem el: mennyit érnek, megéri-e befektetni. Mivel sok projekttel foglalkozom, minden napom más, és így könnyű motiváltnak maradni. Egyes napokon pénzügyi modelleket állítok össze Excelben, máskor előterjesztéseken dolgozom, vagy beleásom magam új projektekbe, ami sok-sok olvasást és információértést kíván.

Gyuga Judit

„Érdemes bátornak lenni és kipróbálni magunkat olyan területeken is, amik kevésbé népszerűek a nők körében.”

Izgalmas élmény közelebbről is megismerni egy olyan iparágat, amivel valójában mindenki nap mint nap találkozik, minden percben használ és egyértelműnek tekinti, hogy működik. De azt már a legtöbben nem tudják, milyen háttérmunka és szervezettség kell ahhoz, hogy az energia akkor és ott a rendelkezésünkre álljon.

A menetrendezés az energetikában azt jelenti, hogy az erőműveink termelését előjelezzük, és jelentjük a rendszerirányító felé. 9-kor kezdődik a „műszak” és onnantól a munkanap tele van tűzdelve napon belüli határidőkkel. Adatokat várunk a társosztályoktól, emailezünk, telefonálunk, különféle platformokat használunk, kommunikálunk, hogy mindenki értesüljön a számára fontos információkról. Csapatként együttműködve figyeljük egymás rezdüléseit, és ha gond van,segítjük egymást.

Mezei-Albert Dóra

„Két kisgyermek édesanyjaként nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a rugalmas időbeosztás és a távoli munkavégzés révén össze tudom egyeztetni a munkahelyi és az anyai szerepeket.”

Véletlen folytán csöppentem az energiaiparba. Kívülállóként meglepetésként ért, hogy milyen sokoldalú és változatos a szektor – nyitott és érdeklődő szemlélettel az is találhat hozzá illő pozíciót, aki nem műszaki területről érkezik.

Jelenleg üzleti döntések meghozatalához szükséges adatok elemzésével, folyamat-automatizálással és portfólió-optimalizálással foglalkozom. A munkám legizgalmasabb része, hogy egyszerre kell a jelenbeli villamosenergia-piaci szabályozási, technológiai környezethez alkalmazkodva feladatokat megoldani – és a jövőbeli változásokra felkészülni a megfelelő tervezéssel és piacelemzéssel. A területben rejlő szakmai fejlődési lehetőségek lehetővé teszik, hogy hosszú távon is otthon érezzem magam az energiaszektorban.

Megosztom