Vannak úgynevezett szuperélelmiszerek, melyek nagyon egészségesek és fogyasztásuk szinte mindenkinek ajánlott. Több szempontból is igaz a spárgára ez a titulus. Nagyon magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Kifejezetten gazdag C, B és E vitaminban, ezen felül pedig magas a kálcium, magnézium és foszfor tartalma is. Fogyasztása kifejezetten ajánlott diéta mellett, mert az alacsony kalória tartalma mellé magas rosttartalom párosul. Ha ez nem lenne elég, ezen felül a veséket is tisztítja.
Azonban meg kell említenünk egy másik szempontot is, ami bizonyítja, hogy a spárga egy szuperélelmiszer, ez pedig a felhasználása. Vannak teljesen hétköznapi javaslatok, mint a spárgakrém leves vagy akár egy könnyű spárga főzelék, amit mindenki ismer. Hollandi mártással egy nagyon finom előétel, míg vajjal és parmezánnal megsütve vagy éppen sonkába tekerve egy fantasztikus köret, de itt a sornak még nincsen vége, hiszen kitűnő desszert is készíthető belőle. Nagyon jól párosítható, friss eperrel, vaníliás vagy éppen étcsokis habokkal, krémekkel.
Epres-spárgás étcsokoládé mousse:
A spárgát cukros vízben 1-2 percig blansírozom, majd jeges vízben azonnal lehűtőm. Megszárítom és 2-3 cm-es darabokra vágom, majd a felezett eprekkel elkeverem.
3 dl tejszínt felforralok és felolvasztok benne 20 dkg legalább 70% kakaó tartalmú étcsokoládét. Folyamatos keverés mellett 1 tojást adok hozzá, majd habszifonba töltöm. Hozzá adok 1 habpatront és legalább 3-4 órát hűtőszekrényben pihentetem. Tálaláskor az epres spárgás alapra fújom a lágy, krémes csokoládé habot.