Újratervezés művészete
Az ember élete tervezésből és újratervezésből áll. Folyamatosan hajt előre minket valami: a munkában a sikerek és a jobb élet, a hétköznapokban a hedonizmus, az élet élvezete. Nincs ez máshogy a gasztronómiában sem. Nem ragadhatunk le a megszokottnál, ki kell próbálnunk új recepteket, eljárásokat és alapanyagokat. Nem kell ragaszkodnunk klisékhez, hiszen nincsenek kőbe vésett szabályok. A főzést ismételten csak a művészethez tudom hasonlítani: a művész a harmóniára törekszik, ahogyan a jó séf is; az ízek, az alapanyagok és a tálalás harmóniájára. Az étkezés komplex élvezet kell, hogy nyújtson. Ha jobban belegondolunk, maga az étkezés egy furcsa folyamat, hiszen az ételt alapvetően az ízéért és a megfelelő tápanyagokért fogyasztjuk, mégis az íz az utolsó, amit érzékelünk: először a szemünk lakik jól, aztán pedig az orrunk. Főzhetünk bármilyen finomat, ha a tálalásra nem figyelünk oda, az összhatás nem lesz tökéletes. Tervezzük újra a hétköznapi vacsorákat! Tálaljunk szépen és tegyük ünneppé a hétköznapokat is magunk és a családunk számára. Persze nem arra gondolok, hogy fine dining éttermi stílust valósítsunk meg otthon, mivel erre sem időnk, sem energiánk sincsen a hétköznapi rohanásban, de ha ügyelünk a részletekre, a tálalásra, máris különlegesebbé tehetjük a menüt. Megtérül az energiabefektetés, hiszen a vacsoráink meghittebbek, romantikusabbak lesznek, és pozitív hatással lesznek a kapcsolatainkra.