Az ünnepi asztal


A nagyobb ünnepek – akár Magyarországon, akár külföldön – szorosan összefüggenek az étkezéssel. Minden országnak megvannak a tipikus ünnepi ételei, amelyek nélkül el sem tudjuk képzelni az asztalt. Persze még szomszédos országok tekintetében is nagyon eltérő lehet az alkalmi menü, melyet minden esetben befolyásol az országok kultúrája, vallása, az elhelyezkedése és az éghajlata.

A közelgő karácsony is elég tradicionális menüvel érkezik Magyarországra, hiszen ilyenkor általában az ország és a család hagyományainak megfelelő ételeket fogyasztjuk. Az utóbbi néhány évtizedben mindemellett ebben is komolyabb nyitás figyelhető meg a nemzetközi trendek felé tovább színezve az ünnepeket.  

Gondoljunk az egyik legjellemzőbb karácsonyi ételünkre, a töltöttkáposztára. Azon felül, hogy nagyon finom, rengeteg jellegzetességet őriz a magyar gasztronómiából, ami sokszor a praktikumot is magában hordozza. A füstölt húsok nemcsak finomak, hanem a tartósítás szempontjából is fontos élelmiszerek voltak. Ugyanígy az alapját adó fermentált káposzta is a remek íze és élettani hatásai mellett az eltarthatóság növelése miatt volt fontos.

Megosztom