Fűszerek szerepe


A fűszer az ételek lelke, gyakorlatilag minden konyhának megvannak a maga jellegzetes fűszerei, melyek egyedivé, mégis felismerhetővé teszik azt. Csak gondoljunk bele, hogy egy mexikói étel szinte elképzelhetetlen chili nélkül; a mediterrán konyha olyan mértékben nyúl a zöldfűszerekhez, hogy ez teljes mértékben meghatározza; Indiában pedig csak a felhasznált fűszerek száma több mint más konyhák teljes alapanyaglistája.

De akkor mégis mi lehet a baj a fűszerekkel?! Főzés során fontos, hogy törekedjünk a kerek ízekre, ahol az egyes fűszerek kiegészítik egymást, kiemelik az alapanyagok ízét és egy egységet alkotva ízesítik az ételeinket. Könnyű abba a hibába esnünk, hogy valamelyik erőteljesebb ízű fűszerből olyan mennyiséget használunk, ami minden más ízt elnyom. Ki ne sózott volna még el egy ételt?!

De gondolhatunk akár a Magyarországon 2000-s évek elején megjelenő kakukkfű „újra felfedezésre”, amikor szinte nem volt olyan étterem, ahol ne dominált volna a kakukkfű. Ezeket a hibákat kell elkerülnünk és kiküszöbölnünk, hogy fantasztikus ízeket varázsolhassunk vendégeink vagy a családunk asztalára.

A legjobb, amit tehetünk, ha elképzeljük, milyen ízeket szeretnénk kiemelni és így állítjuk össze a fűszerkeverékünket. Az erősebb aromával rendelkező fűszereket több részletben adagoljuk, így elkerülhető a dominanciájuk, míg az enyhébb ízű fűszereket nagyobb mennyiségben is kezdhetjük használni.

Ne féljünk az új, jelenleg ismeretlen fűszerektől se, használjuk bátran, hogy teljesen új ízprofilokat tudjunk létrehozni.

Megosztom