30 éve a pályán

Öt éves a Prézli

Sasvári Attila életeleme a vendéglátás, amelyet csak szeretve lehet csinálni. Harminc év után is, nap mint nap megtalálja szakmája, mestersége örömteli pillanatait, legyen az akár egy asztal megterítése…

1990-ben, 21 évesen a Bajor Sarok Sörözőben kezdtem, mondhatni ez volt az első értelmezhető munkahelyem a vendéglátóiparban. Besétáltam és a próbanapot követően négy és fél évet dolgoztam ott, miközben fél év után, már üzletvezető lettem. A következő meghatározó vendéglátóhely az életemben, 1995-től, hat éven keresztül a Columbus Hajó volt. Az új évezredben, egy szintet feljebb lépve, 2001-től a Gresham Palota aljában működő Leonardo Caffe tulajdonosa voltam. A nyitás évében, megkaptam az Év legjobb új étterme díjat. Három év tündöklést követően a környék lezárása és felújítása miatt kénytelen voltam megválni a kávézótól.

Utána négy éven keresztül a Kis Herceg Villát vezettem a Hűvösvölgyben, ahol több mint 300 esküvőt rendeztünk. 2008-tól két éven keresztül a Külügyminisztériumban a protokoll tartozott hozzám. Majd 2010-től a pasaréti Amnis bisztró tartozott hozzám, ahol 2011-ben kiérdemeltük a Best of Budapest Bistro címet. 2013-ban visszatértem az alapokhoz, László Árpádhoz a Robinsoba, ahol egyidejűleg a BRGR hálózat vezetője lettem.

2017. február 17.-én új színfolt a Prézli jelent meg az életemben, hiszen önkiszolgáló étteremben még nem dolgoztam. Tulajdonostársammal elmondhatjuk, hogy immár az ötéves szülinapját ünnepelve az éttermünknek, munkánkat siker koronázza. Itt a klasszikus magyar konyha ízei dominálnak. Vásárlóink állandó kedvencei között megtalálható ugyanúgy a sült csülök, mint a kacsasült vagy éppen a disznótoros. Éttermünk hívogató szlogenje: „Prézli, ahol az ebédem lakik.”

2019-ben a Prézlivel szemben megnyitottuk a Green-t, ahol laktóz- és gluténmentes ételeink találhatóak, mint zöldségek, fasirtok, friss saláták és egyéb, tepsiben sült ételek. A Prézli mellett pedig immár a 8 m2 névre hallgató reggeliző-kávézónk található, ahol minőségi olasz kávé, friss szendvics és zabkása is kapható.

Egyfajta ételhálózatunk a Rózsakert földszintjén FoodCourt-nál található, ahol egyfajta gasztronómiai sétát tehetünk. Minden éttermi egységünk hétköznapokon 10-20 óra között, míg hétvégén 19 óráig látogatható.Sikerült többet nyújtanunk, mint az átlag. Olyan ételekkel is előállunk a pultban, ami máshol nem található. Ilyen például a szarvasfilé vagy libalakoma. Márton napon vagy karácsonykor akár hét-nyolcszáz főre is főzünk. Látogatóinkon, törzsvásárlóinkon túl nem egyszer láthatunk vendégül ismert embereket, sportolókat, politikusokat, a művészvilág képviselőit.

Üzlettársammal emberileg és szakmailag megbízunk egymásban és vállvetve, mondhatni sikert sikerre halmozunk, de az említetteken túl, van még közös meglepetésünk a gasztronómia területén… Az életem másik feléről, a legfontosabbról, a családomról is szót ejtek. A szerencseszámom a tizenhetes, egész életemben végigkísért. Tizenhetedikén nyitottunk és tizenhetedikén született a fiam, Soma.

Nem könnyű a vendéglátós lét, hiszen átlagban évi 340 napon nem vagyok este otthon. Szerencsémre feleségem, Krisztina is vendéglátós volt, így megért és támogat. A maradék időmben a minőségi kikapcsolódásra törekszem és minden szabad percemet a családommal, feleségemmel, fiammal és a lányaimmal töltöm. Az utazás számunkra egyfajta feltöltődés, ahol nem csak pihenek, hanem inspirálódom, ami lehet egy szomszédos étteremben vagy a világ másik végén.

Otthon egy helyen vagyok főnök, a konyhában. Csak én főzök és minden alkalommal próbálom valami újjal meglepni szeretteimet, bár mindenkinek megvan otthon a nagy kedvence, nálam például az olasz konyha bármikor szembe jöhet.

Megosztom