Az egyetemes kultúra

Különleges könyvesbolt nyílt 2014. október 9-én Budapesten, a II. kerületi, Marczibányi Téri Művelődési Központban. Egyedisége abban rejlik, hogy létrejöttét egy országhatáron átnyúló, sikeres kulturális kapcsolat tette lehetővé, illetve egy nemes célt szolgáló ötlet, amelynek megvalósítása történelmet írt.

IDEA KÖNYVTÉR – Kolozsváron

A történet 2013 tavaszára tekint vissza. Nagy Péter, a kolozsvári IDEA Könyvműhely ügyvezetője, aki hosszú évek óta követi az erdélyi kiadók kálváriáját kiadványaik terjesztése és népszerűsítése kapcsán, azt találta ki, hogy a nyári időszakra könyves standot nyit a belváros egy népszerű pontján, ahol „erdélyi magyar könyvek EGY TÉRBEN” szlogennel a kiadók terjesztési csatornákban akadozó, aktuális termése elérhetővé válik a kolozsvári olvasóközönség számára. A kezdeményezés sikere minden elképzelést felülmúlt. Az ősz beálltával a stand bezárt, de lelkes könyvbarátok követelték a folytatást. Így a Sapientia EMTE kolozsvári karának támogatásával  megnyithatott az IDEA Könyvtér azt a célt felvállalva, hogy minden erdélyi magyar könyvkiadó, civil szervezet, egyesület, egyetemi tanszék, múzeum, kulturális intézet kiadványait árulja és népszerűsíti, irodalmi, művészeti, kulturális lapokat tesz elérhetővé.

Budapesti IDEA KÖNYVTÉR – TINTAKŐ könyvesbolt

A kezdeményezés továbbgondolásának eredményeképpen és a II. kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásának köszönhetően ez év októberében nyílt meg a budapesti üzlet, amelynek működtetését – mint közügyet – Theil Ilka kreatív cége, az IZ Group Kft. vállalta fel. Ez Magyarországon az első olyan könyvkereskedés, ahol minden erdélyi kiadó kiadványai elérhetőek. A helyén korábban működő könyvesbolt drámapedagógiai és színházművészeti profilját is megőrizve, további, magyarországi kiadók igényes gyermek-, ifjúsági és felnőtt irodalmi kiadványaival, ismeretterjesztő és szakkönyvekkel is kibővült készlete.

Bolti és webes árusítás mellett kiviszi a könyvet a „térre”, elébe megy az olvasónak elfogadva minden felkérést, kitelepül rendezvényekre, ahol minőségi szakmai kínálatát, illetve az erdélyi könyvtermés reprezentatív szeletét bemutathatja és átadhatja a magyar nyelven olvasóknak. Ahogy a TINTAKŐ a kínai filozófia szerint a „tanulás négy kincse közül az egyik” – úgy az erdélyi magyar irodalom az egyetemes magyar kultúra egyik kincse, azaz mindannyiunké. Fogadjuk örömmel!

Megosztom