Káprázatos színvilág, egyedi technikák jellemzik Budai Tímea festményeit. Egyéni utat járt be a Sátoraljaújhelyen született festőművész: tanítói és gyógypedagógiai tanári diplomával, közoktatás-vezetői szakvizsgával és gyógypedagógiai gyakorlattal a festés mellett kötelezte el magát, amely életében mára elsődlegessé vált.

Egy napon azzal a bizonyossággal kelt fel, hogy tud festeni. Azon túl, hogy általános iskolás korában megnyert egy aszfaltrajz-versenyt, nem volt előzménye az életében a művészi önkifejezésnek. 2006-ban a nagy Munkácsy-kiállítás adta meg a végső lökést ahhoz, hogy festményekké formálja át a képzeletét.

Az interneten megosztott képeit „ a magyar női Monet” megtisztelő hasonlattal illették. Idővel felismerte, hogy nem célszerű, ha sokféle stílusban fest. Elrugaszkodott az impresszionista vonaltól, 2019 óta éles váltásként a  színgazdag absztrakt irányába ment el. Budapesten és több vidéki városban is voltak önálló kiállításai, magángyűjteményekben szintén szerepelnek alkotásai. Jótékonysági céllal egészségügyi intézményeknek ajánlotta fel festményeit, így ma nagyméretű képei fellelhetőek a budapesti Országos Onkológiai Intézet előcsarnokában, a Versys Magánklinikán. Budai Tímea ösztönös művésznek, a színek szerelmesének vallja magát. Dunakeszi műtermében az alkotómunka mellett oktatótevékenységet is folytat.Ezt megelőzően felállított magának egy lépcsősort, sorra kipróbálta a grafit, a tempera, az akvarell, a pasztell ceruzával rajzolást, mire eljutott az olajfestményekig. Autodidakta módon sajátított el különféle technikákat a festőkéstől a plasztikkártyáig. Fő irányvonalként az impresszionizmust és az expresszionizmust választotta, de mindenféle más stílussal próbálkozott. A francia impresszionisták, kiváltképpen Monet és Van Gogh hatása, hangulatvilága érződik a tájképein.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tart a festészetbe beavató foglalkozásokat. Egy magániskolában festés szakkört vezet, a helybéli általános iskolásokat megismerteti a rajzolással és a festéssel. Saját módszer talált ki, aminek a lényege, hogy a jelentkezők nem az általa helyben festett képet másolják le, hanem megmutatja nekik azokat a technikákat, amivel megalkothatják a maguk festményét.

A tudásanyag továbbadására oktatóvideókat is készít a YouTube-ra, a saját festményei elkészülésének a folyamatáról videókat tesz közzé. Budai Tímea munkásságával a honlapján, az Instagramon és a Facebookon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Szentgyörgyi Rita

Megosztom