Még több zöldség

Az egészséges táplálkozás fontos része, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasszunk. A családi étkezési szokások nagyban befolyásolják a gyerekek hozzáállását a zöldségekhez. Mit tehetünk, hogy nagyobb kedvvel fogyasszák őket?

Mindig tartsunk otthon friss, illetve mirelit zöldségféléket. A tárolás során jelentkező vitaminkoncentráció-csökkenés megfelelő módszerek révén (pl. fagyasztással, savanyítással) korlátozható. A hőhatásra bekövetkező (elsősorban B1-, B6-, C-vitamint, folátot, niacint érintő) vitaminveszteség minimalizálása érdekében törekedjünk arra, hogy sok zöldségfélét nyersen, salátaként vegyünk magunkhoz. Mindig kínáljuk meg a zöldséges fogásokkal a gyerekeket is, legyen változatos, egészséges az étrendjük.

Ne feledjük, hogy egy-egy új íz megszokásához, megszeretéséhez sokszor sok kóstolás, hosszabb ismerkedés kell a kicsiknek!

Korán kell kezdeni…

Ismertessünk meg gyermekeinkkel a zöldségféléket! Vigyük magunkkal őket a piacra, a zöldségeshez, és hagyjunk időt arra, hogy a felfedezzék a kínálatot. Nagyobb eséllyel fogják megízlelni, megkedvelni azt, amit volt alkalmuk előtte a kezükbe fogni, szemügyre venni.

A zöldségfélékben számtalan, az egészség megőrzéséhez szükséges növényi hatóanyag megtalálható, de fajtánként különböző mennyiségben és arányban, ezért lényeges, hogy figyeljünk a kellő változatosságra, és sokszínűen, minél többféle zöldséget építsünk be étrendünkbe.

„Kanalazd ki a levesből a sárgarépát is, hogy élesebb legyen a látásod!” „Egyél egy kis spenótot, hogy megerősödj!” Az ezekhez hasonló, szülők részéről elhangzó bátorító-terelgető mondatoknak, majd később a konkrét tanácsoknak ugyan szerepük lehet a gyermekek táplálkozási szokásainak alakításában, de leginkább a szülői magatartás a döntő.

Fontos a hitelesség, hogy szavaink és tetteink szinkronban legyenek egymással, hiszen mintául szolgálnak gyermekeink számára. Ideális esetben már a gyermekvállalás tervezésekor gondolni kell arra, hogy ilyen értelemben is felelősek vagyunk születendő gyermekünk egészségéért. Érdemes mérlegelni saját táplálkozási szokásainkat, és amennyiben szükséges, változtatni.

Megosztom