A reuma ellen

A reuma sokak életét nehezíti meg, és sajnos a téli hideg időjárás sem kedvez a panaszoknak. Az ízületi gyulladás következő fázisaként ismert jelenség tulajdonképpen egész napos, állandósult fájdalommal jár, mely ellen igen nehéz tenni. Jó hír viszont, hogy van megoldás, amivel még a gyakori időváltozások közepette felerősödő fájdalmak is enyhíthetőek.

A Hillvital.hu azt javasolja az érintetteknek, hogy reuma ellen érdemes bevetni a természetes hatóanyagokat, melyeket külsőleg alkalmazhatunk, akár naponta többször is. Nem ez azonban az egyetlen módszer az életminőség javítása érdekében. Nézzük, hogyan enyhíthetjük a fájdalmakat a téli hónapokban is!

Gyógyfüvekkel a fájdalommentesség érdekében

A természet patikája kitűnő választás lehet reuma esetén is. Már sokszor bebizonyították a gyógynövények, hogy mellékhatások nélkül képesek javítani a beteg állapotát, csökkenteni a gyulladásokat és a fájdalmakat.

A külsőleg használatos Mesterbalzsam a gyógyfüveket olyan kombinációban tartalmazza, hogy azok optimálisan használhatóak a reuma ellen. S hogy melyek ezek a jótékony hatású gyógynövények? Az aloe vera mellett árnika, kamilla, körömvirág és mentol is megtalálható a balzsamban, de a visszeres panaszok kapcsán is javasolt vadgesztenye sem hiányozhat belőle.

A kellemes hűsítő érzésről a menta és az eukaliptusz gondoskodnak. Ha tehát a gyógyszeres, szteroidos kezelésnél valami természetesebbet szeretnénk kipróbálni, akkor a gyógynövények hatékony segítséget jelenthetnek.

Fókuszban a táplálkozás 

Gyakran hallani, hogy „az vagy, amit megeszel”, és ez ténylegesen igaz is. A nap mint nap elfogyasztott alapanyagok jelentősen befolyásolják általános egészségi állapotunkat. Ugyan a reuma sokszor életmódbeli tényezőkre, súlyfeleslegre is visszavezethető, de az egészséges, tiszta táplálkozással mégis sokat tehetünk a panaszok enyhítése érdekében.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök hatékony gyógyírként szolgálnak bármilyen betegség esetén. Az ízületi gyulladást gyakran megelőző elhízás ellen is eredményesen léphetünk fel, ha kiiktatjuk étrendünkből a finomított szénhidrátokat, a félkész termékeket, és igyekszünk a tiszta táplálkozásra fókuszálni.

A gyorséttermi ételek, az olajban sült fogások vagy a nassolnivalók és csokoládék nem szükségesek a szervezet számára, s ha mégis ilyenekkel tömjük magunkat, azt bizony meg fogjuk érezni akár az ízületi gyulladás súlyosbodásán is.

Rendszeres testmozgás, ami nem maradhat el

Ugyan a reuma akár a mozgás szabadságára is hatással lehet, de mégis tény, hogy fontos ügyelni a rendszeres aktivitásra. Sajgó térdekkel és bokával azonban nem cél, hogy sportrekordokat döntsünk, sokkal inkább a szervezet kényelmes, mégis hatékony átmozgatása a fontos. A téli hónapokban is tehetünk hosszú sétákat a természetben, vagy ha az idő engedi, kerékpárra pattanhatunk.

A környékben levő gyógyfürdők és uszodák is remek választásnak bizonyulnak. Hazánk több területén is megtalálhatóak olyan gyógyvizek, melyek reumatikus fájdalmak esetén javasoltak. Az úszás ízületkímélő lehetőséget kínál a testmozgásra, ráadásul nagyobb súlyfelesleggel is gond nélkül végezhetjük ezt az edzést.

Érdemes odafigyelni az olyan mindennapi tevékenységekre is, melyeket otthonunkban végzünk. A megerőltető emeléseket inkább kerüljük, így ha bevásárlás során igénybe vehetjük valamelyik családtag vagy barát segítségét, akkor tegyük ezt meg.

Megosztom