Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek nyári receptajánlata

Kókusztejes thai zöldségleves csirkével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg csirkemell
  • 1 szál sárgarépa
  • ¼ fej káposzta
  • 2 színes paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál thai citromfű
  • 1 db thai chili
  • 1 dkg galanga gyökér
  • 4 lime levél
  • 4 dl kókusztej
  • 3 dl csirkeleves
  • 8 dkg rizstészta
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • koriander levél
  • 2 evőkanál olaj
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Tálalható: azonnal

Elkészítés:

1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.

2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galanga gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.

3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.

4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.

5. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.

Juhtúrós-parajos ravioli

Hozzávalók 4 személyre:

  • A raviolihoz:
  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 4 db tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • A parajszószhoz:
  • 8 dkg vaj
  • 50 dkg friss paraj
  • Fokhagyma
  • 250 g hámozott paradicsom konzerv
  • 3,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 20 dkg reszelt parmezán

 

Elkészítés:

1. Kemény tésztát gyúrunk a lisztből, 3 db tojásból és ½ teáskanál sóból. 30 percen keresztül pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk.

2.Egy nagyobb pogácsaszaggatóval  a tésztából köröket szúrunk ki. Minden másodikra egy keveset kanalazunk a juhtúróból, majd megkenjük a tésztaszéleket a megmaradt, felvert tojással. Az üres darabokkal befedjük, és összenyomkodjuk a széleket. Lobogó, sós vízben kifőzzük a raviolikat.

3.Puhára pároljuk a felforrósított vajon a megtisztított, meghámozott, feldarabolt parajt, és 1 csipet sóval,  valamint egy kevés fokhagymával ízesítjük. Felöntjük a tejszínnel,  és kiforraljuk. Azután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel krémesre törjük, majd közepes lángon, kevergetve tovább főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik. 4 db mélytányérban elosztjuk a parajszószt úgy, hogy hámozott paradicsomot keverünk hozzá, belehalmozzuk a raviolikat,  majd friss parajlevelekkel, parmezánforgácsokkal megszórjuk.

Megosztom