Abacus-ízek
Az Abacus Hotel Chefjének, Tóth Ferencnek nyári receptajánlata
Kókusztejes thai zöldségleves csirkével
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemell
- 1 szál sárgarépa
- ¼ fej káposzta
- 2 színes paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál thai citromfű
- 1 db thai chili
- 1 dkg galanga gyökér
- 4 lime levél
- 4 dl kókusztej
- 3 dl csirkeleves
- 8 dkg rizstészta
- 2 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- koriander levél
- 2 evőkanál olaj
- Elkészítési idő: 20 perc
- Tálalható: azonnal
Elkészítés:
1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.
2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galanga gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.
5. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.
Juhtúrós-parajos ravioli
Hozzávalók 4 személyre:
- A raviolihoz:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 4 db tojás
- Só
- 25 dkg juhtúró
- A parajszószhoz:
- 8 dkg vaj
- 50 dkg friss paraj
- Só
- Fokhagyma
- 250 g hámozott paradicsom konzerv
- 3,5 dl cukrozatlan habtejszín
- 20 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
1. Kemény tésztát gyúrunk a lisztből, 3 db tojásból és ½ teáskanál sóból. 30 percen keresztül pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 mm vastagra nyújtjuk.
2.Egy nagyobb pogácsaszaggatóval a tésztából köröket szúrunk ki. Minden másodikra egy keveset kanalazunk a juhtúróból, majd megkenjük a tésztaszéleket a megmaradt, felvert tojással. Az üres darabokkal befedjük, és összenyomkodjuk a széleket. Lobogó, sós vízben kifőzzük a raviolikat.
3.Puhára pároljuk a felforrósított vajon a megtisztított, meghámozott, feldarabolt parajt, és 1 csipet sóval, valamint egy kevés fokhagymával ízesítjük. Felöntjük a tejszínnel, és kiforraljuk. Azután lehúzzuk a tűzről, botmixerrel krémesre törjük, majd közepes lángon, kevergetve tovább főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik. 4 db mélytányérban elosztjuk a parajszószt úgy, hogy hámozott paradicsomot keverünk hozzá, belehalmozzuk a raviolikat, majd friss parajlevelekkel, parmezánforgácsokkal megszórjuk.