Gyümölcsök a grillen

A gyümölcsök felhasználása az utóbbi 10-15 évben merőben megváltozott. Régen szinte csak süteményekben, desszertekben vagy nyersen fogyasztva tudták a legtöbben elképzelni, mára pedig akár a teljes menüsoron végig haladhatnak. A gyümölcsök felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt, hiszen már egész évben szinte minden gyümölcs elérhető friss állapotban, így a szezonalitást is könnyen ki tudjuk küszöbölni és a grillszezonban is megjelenhetnek a gyümölcsök akár előételként vagy a főétel részeként.

Persze vannak olyan párosítások, amiken senki nem lepődik meg, ilyen a sertés és az alma, a narancs és a kacsa vagy az erdei gyümölcsök és a vadhús, valamint az ananász és a csirke is egy megszokott kombináció főleg az ázsiai konyhát kedvelők számára.

De mi a helyzet az egyéb gyümölcsökkel? Gondolt már valaki egy füstölt szilvára parmezánforgáccsal és sóval vagy akár egy kecskesajtos grillezett görögdinnyére passió gyümölccsel? Ugye, hogy meglepő párosítás, mégis érdemes kipróbálni, hiszen fantasztikus ízkombináció. Igazán érdekessé tehetünk egy menüsort, ahol ugyan az a gyümölcs vonul végig az elkészített ételsoron ugyanazzal az elkészítéssel. Egy Tokaji aszúban pácolt, grillezett körte egy lágy sajttal előételnek, majd egy rosé kacsamell, ahol a köret a körte, végül pedig megtöltve mangópürével egy igazán izgalmas desszert.

Azonban helyezzük egy kicsit fókuszba az egzotikus gyümölcsöket, amik tökéletes kiegészítői lehetnek a grillpartinak és közben az ételek színvonalát és előkelőségét is kiemelik. Nézzük először az ananászt, ami édességével és savasságával akár előételként, egy fokhagymás chilis ráknyárson, tökéletes alapanyaga lehet egy ázsiai tésztás ételnek, de grillezve, vaníliafagylalttal és chililekvárral fantasztikus desszertként is megállja a helyét. A fontos, hogy ne ragadjunk le egyféle gyümölcsnél vagy elkészítési módnál. Érdemes a lehető legtöbb gyümölcsöt kipróbálni és kombinálni, húsokkal, sajtokkal és tengeri ételekkel is.

Ha pedig a tányéron köretként akarjuk megjeleníteni a gyümölcsöket, gondolhatunk a mangóra, a már említett ananászra, de a karambola, vagy a kumquat is tökéletes alapanyaga egy könnyű salátának, a zöldségek közé rejtve. Ha ezt tovább akarjuk fokozni, az öntetekhez használhatunk különböző eceteket, amig még izgalmasabbá és karakteresebbé teszi az ételünket.

Összegezve kimondhatjuk, hogy ne féljünk a gyümölcsök felhasználásától a menüsor bármely elemét tekintve. Érdekes kombinációt alkotnak a szezonális hazai és az egzotikus gyümölcsök kombinációja, ami nemcsak ízben és megjelenésben növeli az ételeink értékét, de különlegessé, exkluzívvá is teszi azokat.

Billege András

Megosztom