Halak a grillen

A legtöbb ember, amikor a grill szót meghallja, egyből valamilyen húsra, esetleg zöldségre asszociál, amivel nincs is baj, hiszen tényleg a legtöbb esetben erről szól a grillezés. Könnyebb vagy nehezebb, szeletben vagy egészben sült húsokról és zöldségekről és néhány egyszerű köretről, általában salátákról.

Viszont nem érdemes itt megállnunk, ha finom és nem utolsó sorban egészséges ételeket szeretnénk a család és a barátok elé varázsolni. Egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen fogások iránt akár ebédről vagy nyáresti vacsoráról beszélünk. Ezzel sajnos szembe megy az a tény, hogy Magyarországon az éves halfogyasztás kifejezetten alacsony és ennek is nagyrésze a karácsonyi időszakra tehető, pedig a grillezett halak igen jó alternatívát nyújtanak a húsok mellett és még a köreteiket is sokkal változatosabbá tudjuk tenni. Persze, amikor a halakról és zárójelben teszem hozzá, a tenger gyümölcseiről beszélünk, akkor a nagyon divatos lazac az első ötlet és a garnélarák, amit megint csak a legtöbb esetben valamilyen könnyű kevert salátával tálalunk. De ha a köreteken egy picit csavarunk máris el tudjuk készíteni a lazacunkat egy hideg görögjoghurtos kapros tökfőzelékkel, ami átírja gyermekkorunk rettegett ételét és egy igazán finom, hűsítő nyári ebédet kapunk.

Ráadásul mivel a tökfőzeléket hidegen tálaljuk, ha azt előre elkészítjük a grillezés is nagyon rövid időt vesz igénybe, hiszen a lazacunk pillanatok alatt elkészül és foglalkozhatunk a vendégeinkkel vagy a családunkkal. A grillezés, mint ételkészítési mód, egészen új dimenziót tud megnyitni a régi hagyományos ételeinknek is. Ennek köszönhetően szintén rövid idő alatt el tudunk készíteni egy grillezett harcsát egy paprikás mártással, amihez köretként kínálhatunk kapros túrógombócot és máris újragondoltunk egy nagy klasszikus a harcsapaprikást.

Egy szónak is száz a vége, nem féljünk a halakat grillre tenni és pillanatok alatt ízletes és egészséges fogásokat készíteni, aminek csak a képzeletünk szab határt.

Megosztom