Halak a karácsonykor

Magyarországon annak ellenére, hogy rengeteg tó és folyó található, ahonnan kifejezetten ízletes édesvízi halak kerülhetnek az asztalunkra, sajnos az egy főre eső halfogyasztás nagyon alacsony. Ha mégis a halételekről beszélünk, az főként a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Ilyenkor a legtöbb asztalra kerül halászlé és rántott hal. Azon felül, hogy nem annyira népszerű a halfogyasztás, sajnos egyenes arányban van az elkészítési módok ismeretének hiánya is, pedig rengeteg ízletes és különleges étel készíthető halakból. Talán a tengeri halak egy kicsit nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, de itt is néhány fajtára koncentrálódik az érdeklődés, úgymint a hekk, a tonhal vagy a lazac.

Talán a három legtöbbször elhangzó ellenérzés a halakkal szemben, hogy fogyasztásuk nehézkes a szálkák miatt, nem elég laktatóak és túlságosan „halízük” van. Azonban ezek főként csak kifogások, mert mindegyik problémára van megoldás, ami valódi kulináris vizekre vihetne bennünket.

De kicsit bontsuk ki jobban a megoldásokat, hogy az idei ünnepi asztalra különlegesen elkészített, változatos formában kerülhessen hal!

A szálka probléma, amitől sokan félnek, nagyon egyszerűen kiküszöbölhető, hiszen választhatunk szálka nélküli halakat, bár tény, hogy ezek főként a tengeri halak, de lazacot vásárolhatunk teljesen szálka nélkül, míg a tonhal eleve nem tartalmaz szálkát, mire az asztalunkra kerül. A hekk is egy szálka nélküli hal és ne gondoljuk, hogy csak a strandokról ismert paprikás lisztben megsütött verzió létezik. Citrommal, zöldfűszerekkel sütőben elkészítve igazán ünnepi fogás lesz. Ha édesvízi halat szeretnénk szálka nélkül fogyasztani, akkor vagy magunk is kifilézhetjük, vagy vásárolhatunk halfilét, amivel tökéletesen áthidaltuk a problémát.

Nem elég laktató, ami valahol igaz is, hiszen a halak kifejezetten könnyű fogások, mégis ismerünk jó néhány olyan elkészítési módot, amire ez egyáltalán nem igaz.  Egy tejfölös harcsapaprikás túrós csuszával még a legnagyobb étkű vendégek igényeit is maximálisan kielégíti. Ezen felül a rácponty vagy a dorozsmai molnárponty is azok közé tartozik, ahol azt érezhetjük, hogy szinte moccanni sem bírunk utána.

Talán a leggyakoribb mind közül a túl „halíze” van ellenvetés. Olyan megoldást kínálunk, ahol a halak íze összhangba kerül a többi alapanyaggal és megfelelően kiegészítve egymást egy új dimenzióba emeli az ételünk harmóniáját.

Kifejezetten jól illenek a tengeri halakhoz a citrusok, akár gyümölcskaviár formájában és a zöldfűszerek, mint például a kapor. Az édesvízi halak tökéletes kiegészítői lehetnek a savanyított tejtermékek, a fokhagyma, a hagyma, a paprika vagy a paradicsom, sőt, ha a markánsabb ízeket kedveljük, akár a gomba is.

Billege András

Megosztom