A gasztronómia és az élet

Billege András gasztroblogger

Miért is beszélhetünk gasztronómiáról és mit is jelent számunkra? Nevezhetnénk szimplán és egyszerűen ételkészítésnek vagy főzésnek, mégis legtöbben a gasztronómia nevet használjuk, hiszen sokkal többet jelent, mint megfőzni és megenni az ételt. Akik elmélyednek benne, hamar kimondják: nem azért eszünk, hogy éljünk, hanem azért élünk, hogy jókat ehessünk. Tudom, közhely, de nem ismerhetünk meg jobban egy kultúrát, egy népet mint a művészetén keresztül és ez alól az ételkészítés művészete sem kivétel.  Egy tükröt tart a stílus, a viselkedés és a habitus elé.

Gondoljunk csak a harsány olasz temperamentumra, ami az ételekben is tökéletesen visszaköszön. Nem használnak bonyolult alapanyagokat, mégis egy tökéletes kompozíció tárul elénk. Ezen felül az egyes tájegységek jellegzetességei szintén visszaköszönnek a fogásokban. A tengerpart közelében a halak és különböző tenger gyümölcsei dominálnak, míg az ország más régióiban a húsok és a tejtermékek.

Vegyük alapul az egyik, hazánkban ismert és nagyon félreismert ételt, a bolognai spagettit. Legtöbbünk számára egy paradicsomtól csöpögő gyors kaja, amit a gyerekek elé lehet tenni pillanatok alatt, pedig nem is állhatnánk messzebb a valóságtól. Se nem gyors, se nem túl paradicsomos igazán. Sokkal inkább zöldséges, selymes vörösboros ragu egy kevés paradicsommal, ami ráadásul lassan készül, tükrözve az olasz paraszti életet, ahol a ragu reggel munkakezdéskor került tűzhelyre és csak ebédidőben lett kész.

Ha a gasztronómiára ebben a tekintetben figyelünk, hamar felismerhetjük az ételekben megjelenő helyi és szezonális alapanyagokat és rájövünk, hogy az étkezés összeköt, barátokat és emberi kapcsolatokat teremt. Az étel mindig több mint biológia szükséglet, és aki az ételeket készíti, több mint szakács, szinte már művész. Amint valaki művészetként kezd gondolni akár csak az otthoni főzésre is, már nem egy mindennapi szükséges rosszat lát benne, hanem egy alkotási folyamatot, amivel örömet okozhat vendégeinek vagy családjának.

Megosztom