A tea alternatív felhasználása

Ha meghallja valaki a tea szót, azonnal egy ital jut eszébe, jobb esetben egy kiváló minőségű szálas teából megfelelő technológiával elkészített tökéletes meleg frissítő, rosszabb esetben teát nyomokban tartalmazó ice tea. De a teában ennél sokkal nagyobb lehetőség és fantázia rejlik, amit megfelelő kísérletezéssel ki is tudunk aknázni.

Ha számításba vesszük az alternatív felhasználást, akkor először is a fűszerezésre gondoljunk. A csirkéhez kiválóan illik például a matcha, amit akár a fűszerkeverékbe is tehetünk, amivel ízesítjük a húst, valamint kiválóan alkalmazható csirke mousselinbe közvetlenül. Így nagyon szép színt és pikáns ízt kölcsönözhetünk a tölteléknek.

A másik nagy csoport, ami sok háztartásban kiaknázatlan terület, az a pácolás vagy marinálás a teával. Ne féljünk húsokat, zöldségeket egy fűszeresebb teában pácolni, hiszen igazán különlegessé tehetjük vele a fogásainkat és érdekes színeket varázsolhatunk az asztalunkra. De akár egy hidegtálat is fel tudunk dobni egy szójával és fekete teával marinált tojással.

A következő nagyobb felhasználási csoport nem a valódi teáké, mégis teaként kezeljük ez pedig nem más, mint a rooibos, amit kifejezetten jól tudunk használni pároláshoz. Az egzotikus afrikai fogások esetén érdemes a köretek elkészítéséhez használandó folyadék egy részét vagy teljes egészét erre a cserjéből főzött italra cserélni. Nagy előnye, hogy sok esetben bogyós gyümölcsökkel, citrusokkal és gyömbérrel ízesítik magát a teát, így ezeket az ízeket is könnyedén belecsempészhetjük akár egy rizsbe, amit aszalt gyümölcsökkel keverve pazar párosítást kapunk szárnyasok vagy halak mellé.

Talán az utolsó és mégis az egyik legizgalmasabb alternatív felhasználás grillezés közben fedezhető fel. Az már talán senkinek nem jelent újdonságot, hogy a füst mekkora szerepet kap a modern gasztronómiában akár egy street food helyről, akár egy fine dining étteremről beszélünk, a séfek előszeretettel nyúlnak a füsthöz, mint fűszerhez. De miért is alkalmas kifejezetten a tea a füstöléshez?  Ahhoz, hogy a füst ne kellemetlen csípős rossz ízű legyen, megfelelően száraz alapanyagra van szükség és a tea pont ilyen. Használhatjuk akár füstölőfával együtt vagy kis mennyiségben önmagában is. Nagyon kellemes aromát kölcsönöz majd az ételünknek. Összességében azonban elmondható, hogy főként szárnyasokhoz, halakhoz és a sertés soványabb, kevésbé karakteres húsrészeihez alkalmas a leginkább.

Megosztom