Sajtok a grillen

Amikor az ember a sajtokra gondol, rengeteg fajta ugrik be azonnal, olyanok, amiktől összefut a nyál a szájában és mindenkinek van olyan, amely hallatán kirázza a hideg. Talán ez az igazán szép a sajtok világában, hogy a nagyon egyszerű lágy krémes állagú szinte csak a friss tejre emlékeztető illatú sajtoktól eljuthatunk akár az animális illatjegyeket hordozó nagyon érett sajtokig és közben mindenki megtalálja azt a típust és fajtát, ami a legjobban ízlik neki. Azért az összességében kimondható, hogy a sajtok mindenképpen változatossá tehetik az étkezésünket és a gasztronómia minden szintjén elfoglaljak a helyüket, legyen szó akár a legegyszerűbb melegszendvicsről, akár a fine dining konyha egyik eleméröl.

Annyi mindenről bebizonyosodott, hogy grillezhető alapanyag és egészen különlegessé változik az izzó faszén hatására, miért lenne ez másképpen a sajtoknál. Amikor a sajtok grillezésére gondolunk, érdemes figyelembe venni a sajt fajtáját, tulajdonságait és ennek megfelelően használni azokat. Ha egy friss lágyabb fajtáról van szó, mint például a mozzarella, grillezésre nem alkalmas sem grillrácson, sem rostlapon, ellenben igazán ínycsiklandó, ahogy egy frissen kisült pizza feltétjeként fortyog. De ha a másik végletet tekintjük az igazán kemény sajtok, mint például a parmezán vagy akár a pecorino, szintén nem alkalmasak közvetlenül grillezésre, hiszen nagyon magas a szárazanyag tartalmuk és igazán kemény érett sajtok. Azért az igazat megvallva nagyon népszerű és kedvelt alapanyag a grillezéshez a cheddar, ami szintén a kemény sajtok kategóriájába tartozik mégis rostlapon sütve fenséges étel. Ma már minden megtalálható a piacon, legyen szó konkréten grillsajtról, vagy vegán „sajtról”, ami alkalmas grillezésre és még akkor sem folyik szét egyik sem, ha a grillrácson sütjük, a legjobb eredményeket, látványt és ízeket a hagyományos sajtokkal érhetjük el. Szinte elképzelhetetlen a reneszánszát élő és szerencsére egyre magasabb minőséget képviselő hamburger, a grillen sült cheddar nélkül. Aki szereti a karakteresebb, érettebb teltebb ízeket, azoknak szinte kötelező, a fadobozban megvásárolható camambert sajt grillezése, magában a fadobozban. Egy fantasztikusan koncentrált fondüre emlékeztető állagot kapunk, amibe bátran mártogathatunk olajbogyót, grillezett kenyeret esetleg megsütött parázsburgonyát. Természetesen nem csak a tehéntejből készült sajtok alkalmasak a sütés ezen formájára. Már nálunk is rengeteg helyen vásárolható a fehér kérges kecskesajt, ami rostlapon sütve a grillezett sajtok királya. Fantasztikus pirult kéreg, ízbombaként az ember szájába robbanó pörzsanyagokkal, majd a következő falat, már az érett, telt, animális ízekkel koronázza meg az étkezést.

Ahogy az már többször bebizonyosodott, a grillezésben az a sajtokra is igaz, hogy nincsen szabály, amit követni kell. Ha a kedvenc sajtunk hagyományos módon nem süthető, találjuk ki a módját, hogy hogyan tudjuk mégis megoldani és merjünk kísérletezni a fajtákkal, sütési formákkal és ízekkel. A jóllakott vendégek vagy családtagok elégedett arca megfelelő fizetség a kísérletezésünkért.

Billege András

Megosztom