A saláták szerepe

Az egészséges táplálkozás térhódításával, egy re nagyobb szerepet kaptak a zöldségek a modern gasztronómiában. A saláta szó hallatán sokaknak a nyál összefut a szájában, mások pedig valami kevésbé kellemes „ízetlen” zöldséghalomra gondolnak.

A saláták azon felül, hogy egészségesek, több helyen is megjelenhetnek az étkezés folyamán. Lehet akár előétel, köret vagy egy szendvics része is. Ha tovább elemezzük, az alapanyagok is nagyon széles körben mozognak, hiszen megjelenhetnek benne a zöldségek, gyümölcsök, akár halak, tenger gyümölcsei vagy különböző húsfélék is. Az alapanyagok széles köréhez, legalább ilyen változatos fűszerezés és öntetek is társulnak. Bátran használhatjuk a zöldfűszereket, vagy akár az egzotikus keleti fűszereket is. Érdemes sokat kísérletezni, hogy mi lesz a saját kedvencünk, de néhány olyan joker kombinációt érdemes megjegyezni, mint a sárgarépa- rómaikömény, körte és rukola, zeller és dió.

A már említett dresszingek is nagyon változatosak lehetnek és feldobják a salátáinkat, akár egy egyszerű olívaolaj, borecet kombinációra gondolunk, akár a szintén olaj alapú vinaigrette mártásra.

De ismerünk, rengetek majonéz alapú öntetet, és ha valaki az alacsonyabb zsírtartalmú salátákat részesíti előnyben, bátran használhatja a joghurtot, is mint alap.

Megosztom