Kertiparti a meleg nyárban

Végre beköszöntött a nyár és a család szívesen ül ki a grillsütő mellé, hogy ott fogyassza el az ebédet vagy egy könnyű esti vacsorát. Persze mindig nagy kérdés, hogy hogyan is épüljön fel a menü, hiszen a mai napig találkozhatunk azzal a sztereotípiával, hogy a grillparti a húsokról, a nehéz fogásokról és a nagyon egyszerű köretekről szól. A köretek tekintetében nem az egyszerűség, hanem a könnyedség, ami motiváljon minket, hisz a grillen készült étel a főszereplő, míg a köret szerepe, hogy kiegészítse és kerekké tegye az ízeket, nem pedig az hogy eltelítsen minket.

Persze nem azt akarom mondani, hogy száműzni kell a húsokat, hiszen akár egy rosé kacsamell, akár egy médium steak igazi kulináris csoda tud lenni, amikor a karakterükkel, textúrájukkal és szaftosságukkal igazi ízorgiaként koronázzák meg az étkezést, de nagy melegben kérdéses, hogy vágyunk-e az egy ilyen nehéz ételekre. Szerencsére már Magyarországon is beszerezhető szinte mindenféle hal, amit könnyen kiegészíthetünk a tenger gyümölcseivel és máris egy nagyon finom, exkluzív és mégis könnyed ételt fogyaszthatunk el. Ráadásul nagyon hamar el is készül, így a vendégeinkre is lesz időnk. De hogy ne csak az ízeket emeljük ki, a hal nagyon egészséges is. Ezt már gyerekkorunkban is sokszor hallottuk, de miért is mondhatjuk, hogy egészséges? A hal egy könnyen emészthető fehérjeforrás, telítetlen zsírsavakban gazdag és alacsony a koleszterintartalma, miközben az A, D B6, B12 vitaminokban és omega3 zsírsavban gazdag. Egy finom lazac mellé pedig, ha kínálunk néhány garnélát, ami szintén könnyen emészthető és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, ezen felül édeskés húsa komplexszé és feledhetetlenné teszi a grillezés élményét. Vannak olyan jól bevált fűszerezési tippek, amivel nem foghatunk mellé; a lazac esetében ilyen a méz és mustár keveréke, vagy a garnélák tekintetében a fokhagyma, citrom, chili hármasa. Érdemes ezeket kipróbálni aztán a saját ízlésünk szerint kombinálni, variálni az ízeket annak függvényében, hogy egyszerűbb vagy összetettebb ízeket szeretnék az asztalra varázsolni. Már csak egy finom száraz fehérborra és egy könnyed salátára van szükségünk, hogy elkápráztathassuk a családunkat vagy a vendégeinket.

Ha már kiveséztük a halakat, azért érdemes néhány szót szólnunk a köretnek szánt salátákról is, hiszen itt is érdemes túllépnünk a kevert zöldsaláta és az egyszerűbb olajos öntet unalmas kombinációján. Legyünk őszinték magunkhoz: ezeket a kevert salátákat csak az öntetük határozza meg, hiszen nincs túl jellegzetes ízük, de ha belecsempészünk valamilyen egzotikus gyümölcsöt, ananászt, papaját vagy mangót és hozzákeverünk egy kis chilit, azonnal egy pergő ízekben gazdag színes köretet kapunk. Nyugodtan használjunk hozzá zöldfűszereket, mert például a menta nagyon felfrissíti a salátánkat. Ezen felül az öntetek tekintetében is érdemes egy kis újítást belevinnünk. Az olíva olaj alap mellé érdemes az ecetet lime levére cserélni, és főleg ha használtunk egzotikus gyümölcsöket, nyugodtan csempészhetünk bele egy kis fehérrumot is.

Összességében érdemes egy irányvonalat követnünk, de soha ne ragaszkodjunk sémákhoz, engedjük szabadjára a fantáziánkat és kísérletezzünk, az alapanyagokkal, a fűszerekkel, és ha már ezeket biztos kézzel használjuk, akkor kezdjünk el a grillezés közben a füsttel kísérletezni.

A receptek és az elkészítési módokat a www.eletstilusmagazin.hu gasztronómia blogjában olvashatják.

Billeger András

Megosztom